4 historische plekken in Zuid-Frankrijk

Zuid-Frankrijk is al jaren één van de populairste vakantiebestemmingen van Europa. Dat is ook niet zo gek, aangezien er voor iedereen wel wat te vinden is: levendige steden als Saint Tropez of Nice, prachtige stranden aan de Cote d’Azur, een grote diversiteit aan natuurschoon en natuurlijk een heerlijk klimaat. Maar dit gebied heeft nog veel meer te bieden!

Op sommige plekjes in Zuid-Frankrijk lijkt het of de tijd honderden jaren stil heeft gestaan. Wij hebben een aantal van deze bijzondere plekken op een rijtje gezet. Met een bezoek aan één van deze 4 historische plekken in Zuid-Frankrijk lijkt het net of u met een tijdmachine naar het verleden bent gereisd.

1) Carcassonne

Deze middeleeuwse stad is na Parijs en CaracassoneMont-Saint-Michel de grootste toeristische trekpleister van Frankrijk en staat sinds 1997 op de UNESCO werelderfgoedlijst. Carcassonne is van oorsprong een handelsnederzetting die rond 800 v. Chr is ontstaan en heeft in de lange geschiedenis veel meegemaakt. Wat er overgebleven is na de vele bezettingen, oorlogen, plunderingen en wederopstandingen is een zeer karaktervolle middeleeuwse stad met vele bezienswaardigheden. Het centrum, le Cité, is eigenlijk één grote bezienswaardigheid. Le Cité is gescheiden van de buitenwereld door 2 grote muren met in totaal 40 torens.

Historische bezienswaardigheden in de binnenstad:

  • De kerken Michel en St. Vincent stammen uit de 13e eeuw en zijn na verschillende restauraties hun charme zeker niet verloren.
  • De 14eeuwse kloosterkerk Église des Carmes van de Karmelieten, die na een brandstichting in 1355 binnen de stadmuren is geplaatst.Carcassonne1
  • De belangrijkste en oudste kerk van Carcassonne is de basiliek van Saint Nazaire, waarvan de eerste steen is geplaatst door Paus Urbanus II in 1096. De basiliek heeft zowel Romaanse als Gotische invloeden en de glas- en loodramen worden tot de mooiste en oudste van Frankrijk gerekend.
  • Verder zijn er vele historische gebouwen die nu dienst doen als musea, winkel of restaurant.

Xclusive Tip: op de Franse feestdag Quatorze Julliet (14 juli) wordt er traditioneel overal in het land vuurwerk afgestoken. De vuurwerkshow bij het kasteel in Carcassonne is echter ongeëvenaard! Mocht het binnen de reisplannen passen is het zeker een aanrader om hier te kijken.

2) Pont du Gard

Iets ten zuiden van het Franse plaatsje Vers-Pont-du-Gard ligt een bijzonder bouwwerk. In het jaar 38 na Chr. begonnen de Romeinen aan de bouw van een groot aquaduct waar de Gardon rivier overheen geleid wordt. In 14 jaar tijd hebben ongeveer 1000 arbeiders aan dit aquaduct gewerkt en het resultaat mag er zijn. Het aquaduct heeft een capaciteit van 35.000 kubieke meter water per dag, waarmee de Pont du Gard de badhuizen, bronnen en fonteinen in de omgeving van water voorzag.

Pont Du Gard

Het Romeinse aquaduct Pont du Gard is opgenomen op de werelderfgoedlijst van UNESCO en is een grote toeristische trekpleister. Het ligt in een mooi gebied niet ver van de steden Nîmes en Uzès. Mocht u in de buurt zijn is het zeker een aanrader om dit oude bouwwerk te bezoeken.

Xclusive tip: bekijk eens het luxe appartementen complex op loopafstand van de Pont du Gard.

3) Avignon – Palais des Papes

Avignon is een charmante Zuid-Franse stad met een rijke geschiedenis en wordt ook wel de toegangspoort tot de Provence genoemd. In de 14e eeuw verbleven in totaal 9 pausen, die verdreven waren uit Rome, in Avignon. Zij verbleven in het Palais des Papes (paleis van de pausen) wat tot op de dag van vandaag nog de grootste bezienswaardigheid van de stad is. Dit is het grootste gotische paleis in heel Europa en staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO sinds 1995.

xclusivevillas, luxe vakantievilla huren frankrijk, avignon

Een ander bekend bouwwerk in de stad is de deels ingestorte brug Pont Saint-Bénézet (bij enkele misschien bekend door het kinderliedje Sur le Pont d’Avignon) over de rivier de Rhône. Verder staan er in deze oude stad een mooie 12eeuwse kathedraal, vele musea, en het Fort Saint André.

Xclusivevillas, luxe vakantievillas huren, avignon

Xclusive Tip: Jaarlijks in juli vindt er in Avignon een groot theaterfestival plaats, met als hoogtepunt een uitvoering op de binnenplaats van het Palais des Papes. In deze periode valt er van alles te zien en te beleven, dus zeker voor de theaterliefhebbers een absolute aanrader. Goed te bereiken op de heen- of terugweg naar één van de vele bestemmingen in Zuid-Frankrijk als Marseille of de Aix-de-Provence.

4) Aigues Mortes

Net als Carcasonne is Aigues Mortes een ommuurde stad overgebleven uit de middeleeuwen. Maar deze stad heeft een heel eigen verhaal. Aigues Mortes (letterlijk vertaalt: dode wateren) werd door Lodewijk de Heilige gebouwd als uitvalsbasis van kruistochten. Door de gunstige liggen aan de zee konden vanaf hier tochten naar andere delen van Europa worden ondernomen.

xclusivevillas.com, luxe vakantievilla huren frankrijk, aigues mortes

Tegenwoordig is deze stad vooral een toeristische trekpleister geworden door de 1,6 kilometer lange muur rondom de stad, die de stad al sinds 1246 tegen indringers beschermd. Binnen de stadmuren valt ook van alles te beleven en te doen door de vele musea, restaurantjes en authentieke winkels. Rondom de stad zijn zoutpannen te vinden welke al honderden jaren zorgen voor een bron van inkomen voor dit gebied, het zout wordt gewonnen en verkocht. In dit gebied zijn ook regelmatig flamingo’s in het wild te zien. Aigues Mortes ligt ten oosten van de stad Montpellier.

Xclusive Tip: Probeer deze stad buiten het hoogseizoen te bezoeken vanwege de grote drukte. Mocht u toch in juli of augustus willen gaan raden wij de maandag ochtend aan wanneer het aanzienlijk rustiger is.

Bent u nog opzoek naar een accommodatie in Zuid-Frankrijk? Bezoek dan onze website om het aanbod van luxe vakantievilla’s in Zuid-Frankrijk te bekijken.

 

Advertentie

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.