Handige weetjes over Spanje!

Ontspannen strandvakanties, culturele stedentrips en knallende feestvakanties. Spanje is een vakantieland bij uitstek. Maar hoeveel weet je echt over dit zonovergoten onderdeel van het Iberisch schiereiland. In deze blog zullen verschillende handige en leuke weetjes onder de aandacht gebracht worden, altijd goed om te weten als je nog eens op vakantie naar Spanje gaat.

Eilanden

Spanje heeft in totaal ongeveer 140 eilanden, waarvan de Canarische Paradies der Blumenkinder - Formentera duftet nach Meer und Rosmarineilanden en de Balearen de bekendste zijn. Deze eilandengroepen zijn echte toeristentrekkers. De 7 grote Canarische eilanden in de Atlantische Oceaan zijn Gran Canaria, Lanzarote, Tenerife, La Palma, Fuerteventura, La Gomera en El Hierro. Het bekende feesteiland Ibiza is onderdeel van de Balearen, gelegen in de Middellandse Zee. Ook Mallorca, Menorca, Cabrera en Formentera behoren tot deze eilandengroep.

Villa huren op Ibiza, Villa huren op Mallorca

Verkeersregels

Grote kans dat u tijdens de vakantie in Spanje een huurauto heeft, of met een eigen auto gekomen bent. Hoewel de verkeersregels in grote lijnen hetzelfde zijn als in Nederland, zijn er toch een aantal zaken waar rekening mee gehouden dient te worden. Let dus goed op de volgende dingen:

  • Het rijden met blote voeten of slippers is verboden en levert een bekeuring op als dit gezien wordt.
  • Het is verplicht om te claxonneren bij een onoverzichtelijke bocht.
  • Het toegestane alcoholpromillage dat is toegestaan in het verkeer is hetzelfde als in Nederland. Er wordt de laatste tijd wel flink meer op gecontroleerd vanwege het grote aantal dodelijke ongevallen door drank achter het stuur.
  • En het rijden over een doorgetrokken streep is natuurlijk altijd verboden, maar in Spanje zijn de bekeuringen hiervoor extreem hoog. En let wel, deze moet even ter plekke contant betaald worden.

Feesten en tradities

Oud & Nieuw
Net als in Nederland wordt Oud en Nieuw groots gevierd in Spanje. De Spanjaarden houden er wel een bijzondere traditie op na. Als de klok 12 uur aangeeft en het nieuwe jaar begint dan neemt iedereen bij elke klokslag een druif in de mond en bijt deze door. Als het lukt om alle 12 de druiven op te eten tijdens de klokslagen dan brengt dit geluk. Als iedereen de druiven opheeft kan het echte feest beginnen en kan er getoast worden, het liefst met de steeds populairder wordende Spaanse champagne variant Cava.

La Tomatina
31 augustus is het weer tijd voor een steeds bekender wordende traditie dat jaarlijks plaats in het normaal erg rustige Buñol. Lijkt het je wat om met overrijpe tomaten mensen te bekogelen? Dan moet je een keer dit bizarre feest meemaken. 20.000 deelnemers mogen elkaar een hele middag bekogelen met 150.000 tomaten die niet meer te eten zijn. Aan het eind van de dag zijn de straten en huizen helemaal rood en kan het schoonmaken beginnen. Bekijk hier de aflevering die 3 op reis gemaakt heeft over dit unieke evenement.

 

San Fermin
Waarschijnlijk de bekendste traditie van Spanje, het stierenrennen in Pamplona. Vanaf 6 juli wordt er een week lang feest gevierd in deze Spaanse stad. Waar heel veel mensen naar uitkijken zijn de stierenrennen, waarbij er dagelijks 6 stieren losgelaten worden in de smalle straten van de stad. Duizenden voornamelijk jonge mannen proberen de stieren voor te blijven om hun moed en strijdlust te bewijzen. In de middag stroomt de arena vol waar de stierenvechten plaatsvinden. Dezelfde 6 stieren worden tijdens de gevechten voor het oog van het uitzinnige publiek afgemaakt. Al vele jaren wordt er hevig geprotesteerd tegen deze traditie, vanwege het dieronvriendelijke karakter. Maar of er snel een einde komt aan deze traditie is nog sterk de vraag.

2014-07-10T081344Z_1911242503_GM1EA7A18XF01_RTRMADP_3_SPAIN

Golfen

Voor de golfliefhebber is Spanje een topbestemming, zowel vanwege het heerlijke klimaat als de vele prachtig aangelegde golfbanen. Vooral aan de Costa del Sol kan volop gegolfd worden, in dit gebied alleen al liggen ruim 60 banen. In totaal heeft Spanje meer dan 300 banen waarvan de meeste 18 holes hebben. Deze golfvilla aan de Costa del Sol zou een mooie uitvalsbasis kunnen zijn voor een heerlijke golfvakantie.

Leuk en handig om te weten:

  1. Spanje is het land van de tapas, er zijn bijna 13.000 verschillende tapasbars in Spanje te vinden. Mocht je een tapasbar vinden met veel servetjes en rommel op de grond schrik dan niet, dit is een teken van populariteit! Hoe meer rommel hoe beter.
  2. Hoge nood en geen wc in de buurt? In Spanje heeft vrijwel elke supermarkt een toilet waar gratis gebruik van gemaakt mag worden.
  3. Sta niet raar te kijken als je opeens 2 zoenen op de wangen krijgt, Spanjaarden kussen graag ter begroeting. Ook mannen onderling kussen elkaar hartelijk op de wang, ook al kennen ze deze persoon nog maar net. Beleefd weigeren kan natuurlijk altijd.
  4. Spanje heeft het strengste anti-rook beleid van Europa. Vanaf 2011 is het verboden om te roken in alle openbare gelegenheden en ook bijvoorbeeld bij ziekenhuizen of op schoolpleinen.
  5. Jarenlang kon je je als toerist moeilijk redden met Engels, in 2010 kon slechts 37% van de Spanjaarden zich verstaanbaar maken in het Engels. De laatste jaren is hard aan het verbeteren, vooral onder de jongeren is een sterke verbetering waarneembaar. Maar nog steeds zal je als toerist flink je best moeten doen om je goed verstaanbaar te maken bij de gemiddelde Spanjaard.

Bekijk het aanbod van luxe vakantievilla’s in Spanje en vind de ideale accommodatie voor komende zomer!

overzicht van de villa

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.