Mooie steden in Toscane

Prachtige panoramische landschappen met kleurrijke heuvels en valleien, traditionele romantische dorpjes, een 400 kilometer lange kustlijn met mooie stranden en eeuwenoude karakteristieke steden. De Toscane biedt voor vrijwel iedere vakantieliefhebber een ideale uitvalsbasis voor een topvakantie.

In deze blog worden de bijzondere steden uit deze Italiaanse regio onder de aandacht gebracht. Deze steden zijn in de honderden jaren geschiedenis beïnvloed door verschillende stromingen en hebben elk hun eigen karakter gekregen. Zo heeft Siena een erg middeleeuws karakter, waar Florence veel meer invloeden vanuit de Renaissance heeft overgehouden. Aan het einde van deze blog hebben we nog een verassend romantische tip, veel leesplezier.

Siena

Smalle straatjes, middeleeuwse gebouwen, gesitueerd op de top van de Toscaanse heuvels. Dat is Siena. Een 12e eeuwse stad waar de tijd honderden jaren stil lijkt te hebben gestaan. Het middeleeuwse karakter is al die tijd erg goed behouden gebleven, waardoor de stad nu één van de grootste toeristentrekkers is van Italië. De stad heeft vele bezienswaardigheden, waaronder de Piazzo del Campo en de Duomo di Siena.

Vakantie in Toscane, siena

Piazza del Campo

Op het beroemde, licht hellende, schelpvormige plein Piazza del Campo komen jaarlijks veleVakantievilla's in Toscane toeristen om de sfeer van het oude Italië op te snuiven. Veel toeristen gaan gewoon op de grond zitten en laten alle indrukken op zich afkomen, zoals van de ruim 100 meter hoge Torre de Mangia welke vastzit aan het stadhuis.

2 keer per jaar wordt de rust van dit plein echter verstoord door een bijzonder evenement. Het Piazza del Campo wordt op 2 juli en 16 augustus omgetoverd tot een paardenrenbaan. Op deze dagen nemen de 17 verschillende wijken van de stad het tegen elkaar op in een prestigieuze paardenrace. Elke wijk wordt vertegenwoordigd door één paard die het snelst moet proberen drie volle rondes op het plein te rijden. De winnaar bezorgt zijn wijk de eer en roem die bij de overwinning hoort.

Duomo di Siena

Maar de stad heeft nog meer te bieden. De Duomo van Siena is één van de meest bijzondere bouwwerken van de regio. Als je in de kathedraal loopt weet je haast niet waar je moet kijken. Binnen vindt je bijzondere beeldhouwwerken van grote kunstenaars als Michelangelo en Nicola Pisano, maar vergeet ook niet naar beneden te kijken. De vloer van de Duomo is namelijk erg indrukwekkend.

Weetje voor de filmliefhebber: De James Bond film Quantum of Solace is gedeeltelijk opgenomen is Siena, waarin onder andere de paardenrace op het Piazza del Campo te zien is.

Weetje voor de sportliefhebbers: Jaarlijks eindigt de voorjaarsklassieker Strade Bianchi in de smalle, steile straatjes van Siena. Bekijk hier hoe de editie van 2016 is verlopen!

Florence

Florence, of Firenze, is de hoofdstad en tevens de grootste en meest bezochte stad van de regio Toscane. De stad is gesticht door Julius Caesar in de Romeinse tijd en door de eeuwen heen in handen geweest van vele mensen. De rijke bankiersfamilie de’ Medici heeft er eigenhandig voor gezorgd dat Florence heeft kunnen uitgroeien tot één van de belangrijkste steden wereldwijd op het gebied van architectuur, beeldhouwkunst, literatuur en schilderkunst. Tijdens de Renaissance was Florence zelfs dé belangrijkste stad van de wereld. De vele overgebleven restanten uit deze tijd zijn tot op de dag van vandaag de grootste reden voor toeristen om deze Toscaanse stad te bezoeken. vakantie toscane, florenceEnkele bijzondere plekken die je als toerist kan bezoeken zijn:

Museum Uffizi

In het paleis Palazzo degli Uffizi is één van de belangrijkste en oudste kunstmusea te vinden. In het Uffizi museum staan en hangen vele kunstwerken van de grootste kunstenaars uit de geschiedenis. Werken van Michelangelo, Leonardo da Vinci en Rembrandt passeren de revue en in de centrale hal zijn tal van bijzondere beeldhouwwerken uit de Grieks/Romeinse tijd te vinden. Zelfs als je geen verstand hebt van kunst kan je dit museum niet links laten liggen bij een bezoek aan Florence.

Ponte Vecchio

De langste rivier in Toscane is de Arno, die bekend staat om zijn vele overstromingen. De rivier komt langs verschillende steden, waaronder Florence. De bekendste brug over de Arno staat in Florence. De Ponte Vecchio dateert uit de 14e eeuw en is door de Medici familie herbouwd tot het bijzondere bouwwerk wat het tegenwoordig nog is. Op de brug zijn vele kleine juwelierswinkeltjes te vinden, die de brug het karakteristieke uiterlijk geven.

luxe vakantievilla in toscane, florence

Meer informatie over de Ponte Vecchio klik hier.

Giardino delle Rose

Als je even aan de drukte van de stad wilt ontsnappen dan is er nog een bijzondere en romantische plek die je kunt bezoeken. De Giardino delle Rose is de meest romantische plek van de stad. Deze rozentuin ligt aan de voet van het Piazzale Michelangelo, een plein met het beeld van de kunstenaar en een prachtig uitzicht over de stad. In de rozentuin kan je makkelijk een aantal uur doorbrengen met wandelen, picknicken, foto’s maken en genieten van de bloemen.

Lucca

Een stuk kleiner en rustiger is de Toscaanse stad Lucca. Lucca is vooral bekend door de stadsmuur die altijd om de stad heeft gestaan, in ieder geval vanaf 180 voor Christus. De huidige vestegingsmuur stamt uit de 16e eeuw en is vrijwel onaangetast. Opvallend is dat de muur nooit als verdediging tegen aanvallen heeft hoeven te dienen, maar is wel één keer van groot nut geweest voor de stad. Op 18 november 1812 trad de rivier Serchio buiten zijn oevers en bereikte het water de stadsmuren van Lucca. Zonder de muur had heel de stad onder water gestaan.

De stadsmuur is ruim 4 kilometer lang en bovenop is een wandel- en fietspad aangelegd. Vooral in de zomer is het er druk met wandelaars, joggers en fietsers. Op de muur zijn zelfs enkele horeca gelegenheden te vinden, wat een wandeling in de Italiaanse zon nog aangenamer maakt.

Ook binnen de stadsmuur is genoeg te zien en te doen. In het centrum kan je heerlijk een wandeling maken en genieten van de vele historische gebouwen, kerken en gezellige Italiaanse pleintjes.

Pisa

Als je Pisa hoort dan denk je natuurlijk gelijk aan de scheve toren die de stad bekend heeft gemaakt. De scheve toren van Pisa is al vele jaren een enorme toeristische trekpleister. De ruim 800 jaar oude klokkentoren is onderdeel van de kathedraal Duomo di Pisa op het Piazza dei Miracoli. Het Piazza dei Miracoli (het plein van de wonderen) is een ommuurd gebied in het centrum van de stad en staat sinds 1987 op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het plein wordt gezien als één van de belangrijkste centra van de middeleeuwse kunst en bestaat naast de scheve toren en de dom ook uit het Baptisterium en het Camposanto.

vakantie in Italië

Als je even wilt ontsnappen aan de drukte rondom de toren van Pisa, dan kan je de botanische tuin bezoeken. De botanische tuin van Pisa is de oudste van Italië en is een rustgevende omgeving met fluitende vogels en mooie planten. Voor even ben je weg van de toeristen en waan je je in de natuur.

Net als bijna overal in Italië kan je in Pisa voor verkoeling terecht bij één van de vele ijscowinkels en kraampjes die overal in stad te vinden zijn. Kijk dan wel of het vers ijs is, deze is iets duurder dan het fabrieksijs, maar dat is het zeker waard!

Arezzo

Arezzo is één van de rijkste steden van Italië en is vooral voor de sieraad- en antiekliefhebbers een aanrader. De stad heeft als bijnaam La città d’oro, wat de stad van het goud betekent. Hier worden namelijk vele gouden sieraden gemaakt voor juweliers in heel Europa.

Op het bekendste plein van de stad, het Piazza Grande, wordt elk eerste weekend van de maand een grote antiekmarkt georganiseerd, waar altijd veel mensen op af komen. Ook het archeologische museum is voor de antiekliefhebber zeer de moeite waard. In het Museo Archeologico Mecenate, gebouwd op een Romeins amfitheater, liggen de vele historische vondsten die in en rond de stad gevonden zijn. Zo krijg je een goed beeld van de geschiedenis van het gebied.

Romantische verassing!

De voorgaande steden waren voor de Toscane kenners waarschijnlijk al wel bekend. Als extraatje geven we nog een romantische tip die voor de meeste een stuk onbekender zal zijn.

Vlakbij de vulkaan Monte Amiata en op 50 kilometer van Siena ligt het kleine renaissancestadje Pienza. Naast dat het een heel leuk, traditioneel stadje is om een dagje doorheen te lopen vindt je hier ook een twee bijzondere straten. Vele koppels bewandelen hier namelijk de Via del Bacio (de Weg van de Kus) en de Via dell’Amore (de Weg van de Liefde). Het is populair bij de stelletjes om onder de naambordjes van de straten elkaar een zoen te geven, dit zal geluk brengen in de relatie. Dus mocht je met je geliefde door Toscane rijden is een bezoek aan deze liefdevolle straten een leuk uitstapje.

Zin gekregen in een vakantie in Toscane? Bekijk dan eens ons aanbod van luxe vakantievilla’s in Italië.

Bekijk de ligging van de verschillende steden op Google Maps om zelf een mooie route door Toscane uit te stippelen.

Advertentie

2 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Ingrid schreef:

    Mooie reistijd naar wat onbekendere plaats in Toscane! Bedankt.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.