Landeninformatie: Frankrijk

Frankrijk is nog steeds vakantieland nummer 1 van Nederlanders. XclusiveVillas.com verhuurt luxe villa’s op de mooiste locaties in Frankrijk, met name in Zuid-Frankrijk. Denk aan locaties als Cannes, Cote d’Azur, Provence, St. Tropez, Aquitanië, Midi-Pyrenees. Mocht u eraan denken om komende vakantie naar Frankrijk te trekken, dan kan het doorlezen van deze blog geen kwaad. In deze blog vindt u informatie over Frankrijk en dan met name de Cote d’Azur.

– Klimaat in (Zuid)-Frankrijk
– Beste reistijd
– Vervoer naar Frankrijk
– Praktische Zaken
– Bezienswaardigheden, Evenementen, Kalender & Reistips

Het klimaat in (Zuid)-Frankrijk

Frankrijk kent volgens het Köppen-systeem een drietal klimaten. Het grootste deel van het land heeft een gematigd zeeklimaat met relatief milde winters, geen extreem hete zomers en neerslag gedurende het hele jaar. De Franse Alpen, die in het zuidoosten van Frankrijk liggen, hebben een hooggebergteklimaat. Relatief veel neerslag, koude winters en relatief koele zomers.

Langs de zuidoostkust van Frankrijk die van de grens met Spanje tot aan de grens met Italië loopt, waar wij veel luxe vakantievilla’s verhuren, heerst een heerlijk Middellandse Zee- ofwel Mediterraan klimaat.
Warme droge zomers en relatief milde winters is wat je hier aantreft. Het oostelijke deel van dit kustgebied, de Cote d’Azur, is het zonnigste deel van Frankrijk.

Reizen naar Frankrijk

Vliegen naar Frankrijk: groot aantal verbindingen, zowel rechtstreeks als met een overstap.
Zo kunt u al rechtstreek vliegen naar Nice, het middeleeuwse Carcasonne , Marseille, Aix-en-Provence of Saint-Tropez.

Treinreizen naar Frankrijk: uitstekende mogelijkheden om per trein naar Frankrijk te reizen, zowel per intercity als met hogesnelheidslijnen. Zie de site van NS HiSpeed of SNCF.

Met de auto naar Frankrijk: uitstekend wegennetwerk naar en in Frankrijk. Grote delen van de autosnelwegen in Frankrijk zijn tolwegen. De gemiddelde reistijd vanaf Utrecht naar Frankrijk bedraagt 3 uur (noorden) tot 12 uur (zuiden), afhankelijk van de gekozen periode. Plan uw route !

Praktische Zaken

Elektriciteit
Spanning : 230 Volt
Opmerking : Het geaarde stopcontact / stekker in Frankrijk (en Belgie) heeft t.o.v. de gangbare stopcontacten in Nederland een extra pin/contact. De normale eurostekkers passen er gewoon op.

Drinkwater
Over het algemeen is het kraanwater in Frankrijk van goede kwaliteit en kan het veilig worden gedronken. Bij twijfel, of als je het opschrift ‘Eau non potable‘ (‘Geen drinkwater’) tegenkomt, kun je water uit flessen gebruiken, dat overal verkrijgbaar is.

Tolwegen
Zoals gezegd zijn veel wegen in Frankrijk tolwegen, waar je dus moet betalen om erover te mogen rijden. De tarieven verschillen per type voertuig, dus bereidt u goed voor zodat u niet voor onaangename verassingen komt te staan. Schaf bijvoorbeeld de Tolbadge aan van de ANWB, om snel elektronisch te kunnen betalen.

(Binnenkort: een blog met handige en leuke weetjes over Frankrijk)

Bezienswaardigheden

Greep uit bezienswaardigheden in verschillende steden:
– De Eiffeltoren (Parijs):
Als je in de buurt bent van Parijs, is er één bezienswaardigheid die je eigenlijk niet mag en kan missen de Eiffeltoren. De Eiffeltoren is een van de grootste publiekstrekkers ter wereld. Als je geen last hebt van hoogtevrees, is het beklimmen van Eiffeltoren absoluut een aanrader!

– Quai des Belges (Marseille):
Op deze kade aan de haven is elke ochtend een gezellige drukte te vinden. Hier wordt dan de visvangst van de dag te koop aangeboden op dé vismarkt. Lokale horeca ondernemers en andere visliefhebbers komen hier hun verse inkopen doen. Veel restaurants in de buurt serveren er de heerlijke bouillabaisse waar Marseille om bekend staat.

Quartier St. Pierre (Bordeaux):
Deze wijk in het centrum van de stad omvat een aantal bijzondere pleinen als Place de la Bourse waar midden op het plein het prachtige fontein staat ‘Fontaine des Trois-Grâces’. Place du Parlement met zijn terrassen, cafe’s en restaurants en het Place Saint Pierre waar de markten worden gehouden.

Palais du Festivals (Cannes):
Op een zeer prominente plaats aan de Boulevard de la Croisette staat het congres gebouw van Cannes. Elk jaar wordt hier het Film Festival van Cannes gehouden. Alles staat dan in het teken van film, acteurs, actrices, ontdekken van nieuw talent en lobbyen. Naast het Film Festival worden er nog andere uiteenlopende festivals, congressen en beurzen gehouden. Voor meer info, check de site.

Parfummuseum (Côte d’Azur):
Deze regio is de bron van veel natuurlijke ingrediënten die in parfums gebruikt worden. De stad Grasse, die net even landinwaarts ligt, wordt als hoofdstad van de parfumindustrie gezien. Dat dankt het aan de aanwezigheid van een aantal grote parfumhuizen. De parfummusea in Grasse is voor een groot aantal mensen interessant. Hier kun je de geschiedenis van het parfum bekijken en zien wat er komt kijken bij de ontwikkeling en vervaardiging van parfum. Het internationale parfummuseum is het meest interessant, maar als je er toch bent moet je het Villa-Museum Jean-Honoré Fragonard zeker niet overslaan.

– Grotte de Foissac (Midi Pyrenees):
De prehistorische grot van Foissac werd ontdekt in 1965. De grot is zeven kilometer lang en bevat een aantal natuurverschijnselen. Zo zijn er stalactieten die bolvormig zijn geworden. Ook zijn er in deze grot archeologische vondsten gedaan.
Bekijk onze Xclusive Blog voor meer informatie over de historische plekken in Zuid Frankrijk!

Kalender Feestdagen

– Dag van de Arbeid (1 mei)
– Fête de la Victoire (8 mei)
– Nationale feestdag (14 juli)
– Maria Tenhemelopneming (15 augustus)
– Allerheiligen (1 november)
– Wapenstilstand (11 november)
– Eerste Kerstdag (25 december)
Op deze dagen zijn Franse overheidsinstellingen, banken en veel winkels gesloten.

Bijzondere evenementen:

– Het Internationale Filmfestival van Cannes in Zuid Frankrijk (11 t/m 22 mei 2016)
– Grand Prix de Monaco – Formule 1 race (26 t/m 29 mei 2016)
– Fête de la Musique (jaarlijk op 21 juni)
– Tour de France (2 t/m 24 juli 2016)
– Oudjaar in Frankrijk met o.a. kerstmarkten (01 december 2016 tm 05 januari 2017)

Reistips

-Route du Soleil:
Volg deze route en bezoek de tussenliggende plaatsen. Rijdt niet alleen langs Lyon, maar neem eens de tijd om deze prachtige stad te bekijken. Stop eens in dat pittoreske dorpje waar je langs rijdt en geniet van een
heerlijke Bourgondische maaltijd met een goed glas wijn. Je bent immers met vakantie, toch?
Cannes populaire badplaats en symbool voor de weelde en luxe aan de Côte d’Azur
-Marne la Vallée hier vind je Disneyland Parijs, het grootste pretpark van Europa
Marseille belangrijkste havenplaats van Frankrijk
Calais dé oversteekhaven naar Engeland
Côte d’Azur prachtige kuststreek met mondaine badplaatsen
Bordeaux grootste stad van één van de belangrijkste wijnstreken ter wereld
Champagne gebied waar de beroemde koolzuurhoudende drank op basis van druiven vandaan komt
Provence bakermat van de parfumindustrie
Alpe d’Huez bekendste beklimming van jaarlijks terugkerende wielerronde Tour de France
La Réunion eerste plek ter wereld waar de euro als wettig betaalmiddel gebruikt kon worden

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.